Златни пријатељ са златним друштвом

Археолог Марко Поповић, златни пријатељ Адлигата, посетио нас је са супругом Даницом Поповић, научним саветником Балканолошког института САНУ. Госпођа Поповић ауторка је изузетно важних студија и монографија – „Дечанска пустиња. Скитови и келије манастира Дечана“, „Српски владарски грб у средњем веку“, „Под окриљем светости – култ владара и реликвија у средњовековној Србији“, итд.

Господин Поповић довео је у посету своју сестру и зета, Јованку и Драгољуба Каврана, као и своје приајтеље, брачни пар Антић, како би их упознао са радом наше институције, али и мотивисао да нешто од драгоцености до којих су дошли на својим радним и животним путевима, поклоне Адлигату.

Госпођа Јованка Кавран је дипломирани правник, радила је у савезним секретаријатима и у банкарству, бавила се Европском унијом. Њен супруг, славни професор Правног факулета, др Драгољуб Кавран, нарочито се заинтересовао за идеју да Адлигат оснује посебну правну збирку у којој би се, између осталог, баштинила сећања на значајне правнике.

Проф. др Драгољуб Ђ. Кавран (1933) својевремено је био специјални технички саветник Генералног секретара УН (1981–1986), а већ више од две деценије је стални експерт Уједињених нација за област јавне управе. Многе генерације правника стасавале су уз његове уџбенике, који представљају врхунац стручности и професионализма. Аутор је 23 књиге и више од 400 чланака, студија и есеја, учествовао је на више од 100 научних саветовања и симпозијума у многим земљама Европе, Америке, Азије и Африке. Водио је више од 60 пројеката у области управне реформе и реорганизације у преко 40 земаља на четири континента, између осталог, био је члан Мисије за реформу система управљања Светске банке у УН у Индонезији у више наврата, као и председник Комисије за ревизију јавне управе Зимбабвеа, те руководилац пројекта Реформе државне управе Црне Горе...

Дугачак је списак функција и заслуга господина Каврана, док је списак значајних универзитета широм света на којима је предавао посебно импресиван. Заиста нам је учинио част својом посетом.

У овој групи нашао се и Предраг Антић Цуки, који нас је посетио са супругом Снежаном Антић. Славни Цуки један је од најзначајнијих српских филателиста. Његова импресивна збирка поштанске историје Србије, нашла се међу највреднијим светским збиркама и укључена је у „Златну едицију“, коју је издала Немачка држава.

„Циљ Златне едиције је да едукује шири круг публике о значајним светским збиркама у области филателије. Једна од објављених збирки је моја, и представља филателију Кнежевине Србије и то од почетка стварања српске државе почетком XIX века, када је Србија добила хатишериф од Турске о самосталности, па до Краљевине Србије 1882. године. Ради се о највреднијим светским збиркама“, изјавио је Антић за интернет портал „Инфо централа“.

Предраг Антић Цуки је успешан директор и привредник. Био је директор „Атекса“, својевремено једног од највећих трговинских предузећа у Југославији, затим генерални директор представништва „Генекса“ у Москви и потрпедседник „Генекса“ у Југославији, сувласник је „Поинт групе“ Зорана Дракулића и сматра се за једног од најуспешнијих Јагодинаца.

Он је већ десетак година потпредседник Савеза филателиста Србије. Члан је најзначајнијег филателистичког удружења на свету, Ројал филателистичког клуба у Лондону, као и Филателистичког клуба у Монаку, чији је председник принц од Монака.

Господин Антић је, након разгледања Адлигатове збирке филателије, изразио спремност да буде бесплатни консултант наше куће.

BetFair F.BetRoll UK Bookies
Ladbrokes Review L.BetRoll
WIll Hill BookiesW.BetRoll here...
United Kingdom BetRoll Bookmakers