Зашто Биљана мора да живи још петнаест година

Везиља чудесне посвећености Биљана Ећимовић спрема крупан дар Хиландару, а понешто ће одвојити и за Адлигат

Као што је монахиња Јефимија пре шест векова везла своје "приношеније", дар Хиландару, тако и београдска везиља Биљана Ећимовић из дана у дан, тихо и радосно, за Хиландар ниже српскословенска писмена Мирослављевог јеванђеља. Има дана када су јој игла и ђерђеф у рукама и по десет сати, јер жури – треба јој пуних осамнаест година да извезе триста шездесет две стране свете књиге! За три и по године извезла је двадесет две стране, а њен шездесет осми рођендан је прошао. Моли Бога да поживи још петнаестак година и заврши вез. Штавише, каже да ће мирно умрети онога дана када упакује свој дар Хиландару.

Биљана се разуме и у модерне технологије, преко интернета прати рад Адлигата, па је пожелела да види музеје и библиотеку, јер осећа да се храм књиге гради са истим заносом и пожртвовањем са којим она за десет дана извезе једну једину страну Мирослављевог јеванђеља.

Биљана везе чиста срца и слободне душе – не занимају је ни слава ни новац, живи од скромне пензије, одбија донаторе, неће, каже, да јој ма ко „дува за врат“. Дародавци су склони да мотре и ометају рад, а за овако дубоку посвећеност потребан је мир у души, слобода од људи и близина Бога.

Виктор Лазић и његови сарадници са дивљењем су разгледали везове које је Биљана донела у Адлигат да поткрепи своју причу. Чудесни ручни радови – прве стране јеванђеља других православних народа, као и двадесет две готове стране Мирослављевог јеванђеља, задивили су још једног госта, издавача и писца Вељка Топаловића, који је недавно Адлигату предао на чување свежањ докумената о трновитом путу фототипског издања Мирослављевог јеванђеља објављеног на Видовдан 1998. у Јоханесбургу.

Вељко и Биљана се одраније познају и поштују, па су гости и домаћини скупа размотрили шта би Биљана могла да извезе за Музеј српске књижевности, а да јој не одузме превише драгоценог времена. Биће то, свакако, прва страна Мирослављевог Јеванђеља, и још понешто. Кад су људи на истом путу, лако се о свему договоре.

Дела богонадахнуте везиље:

BetFair F.BetRoll UK Bookies
Ladbrokes Review L.BetRoll
WIll Hill BookiesW.BetRoll here...
United Kingdom BetRoll Bookmakers