Ђура Јакшић има неког свог

Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат спасило је део порушене куће Ђуре Јакшића у Крагујевцу, да макар остатке прикаже у Музеју српске књижевности који је, у оквиру овог удружења, отворен у Београду.

Бујни и бурни песник и сликар српског романтизма Ђура Јакшић (1832–1878) живео је и у Банату и по Србији, а најдуже на Скадарлији, која је у оно доба била сиротињски део града. Немирног духа и пркосан, притиснут небом и земљом, водио је тегобан живот, а када се винуо у вечност, остао је дужан и пара и затвора. Умро је у 47. години, а од укупно 25.000 становника ондашњег Београда, скоро половина се сјатила да ода последњу почаст великом песнику. Тако су писале ондашње новине. Данашње новине пишу да је срушена кућа Ђуре Јакшића у центру Крагујевца. Била је много трошна и опасно нахерена. Уосталом, Ђура је у њој живео само две године, и то као подстанар. Од тада није навраћао сто педесет година. Кућа не може да се спасе, ни да се уради реплика за успомену на Ђуру, тврде архитекте. Као да је на клизишту историје.

А шта може?

Христина Николић Мурти, амбасадорка Адлигата у Индонезији, родом из Крагујевца, ступила је у акцију спасавања успомена на кућу и обавестила Виктора Лазића:

„Одвезли су бившу кућу негде на депонију. Успела сам да узмем део греде, потом мањи али оригиналан део фасаде, неколико цигала и нешто ћерамиде с крова. Радници који су учествовали у рашчишћавању схватили су да треба спасити макар део трага о постојању куће, па су прискочили у помоћ.“

– У Музеју српске књижевности ће цигле и црепови Ђурине куће стајати под стаклом, на почасном месту – каже Виктор Лазић, председник Адлигата.

BetFair F.BetRoll UK Bookies
Ladbrokes Review L.BetRoll
WIll Hill BookiesW.BetRoll here...
United Kingdom BetRoll Bookmakers