Поуке старог библиотекара

Легенда српског библиотекарства, деведесетдвогодишњи Лазар Чурчић, угостио је у свом дому у Тителу председника Адлигата Виктора Лазића, потпредседника Бранислава Лазића и оснивача Адлигата и члана Извршног савета Милоша Јевтића.

Домаћин је много занимљивог исприповедао гостима, па се сетио и својих прадавних суза – кад у првом разреду основне школе за одличан успех није добио књигу, малени Лаза се расплакао!

У времену у којем се због књига не плаче, искусни библиотекар упутио је своје госте у то како треба коричити и уређивати периодику и стручне књиге. Све што су чули, гостима је било изузетно занимљиво, па и то да је Лаза, који је у браку пуних шездесет година, још увек, „из поштовања“, са својом животном сапутницом Маријом на „Ви“!

Лазар Чурчић (Тител, 1926), легенда српског библиотекарства, светски признат стручњак у области историје књиге, издаваштва и штампарства, аутор је бројних научних студија, приказа и рецензија, приређивач публикација и организатор научних скупова посвећених књизи. Један је од наших најбољих познавалаца старе српске књиге.

Убрзо пошто је на Групи за српскохрватски језик и југословенске књижевности Филозофског факултета у Београду дипломирао 1953. године, Лазар Чурчић се запослио у Библиотеци Матице српске у Новом Саду, и ту провео безмало цео свој радни век – до средине 1986. године. Био је вршилац дужности управника и руководилац Одељења старе и ретке књиге, члан Управног одбора Матице српске и Управног одбора Библиотеке Матице српске. По окончању радног века у Матици, до пензионисања 1991, радио је у Народној библиотеци Србије.

У Библиотеци Матице српске Чурчић се посветио заштити старих и ретких српских, али и руских, мађарских, румунских, и других књига. Захваљујући њему, данас збирка србуља (српскословенске књиге XV – XVIII века), као и збирке српских књига и периодичних публикација XVIII и XIX века, спадају у најбогатије по броју и обиму издања. Лазар Чурчић је такође био посвећен заштити и унапрђењу манастирских и црквених библиотека – у Ковиљу, Бођанима, Врднику, Хиландару, Цетињу, Пакрацу, Сентандреји.

Написао је велики број радова (више од шест стотина), а објавио четири књиге – Српске књиге и српски писци XVIII века (Нови Сад, 1988), Казивања о Библиотеци Матице српске (Нови Сад, 1996), Књига о Захарији Орфелину (Загреб, 2002) и Исходи и стазе српских књига 18. века (Нови Сад, 2006).

Лазар Чурчић добитник је највишег признања у српском библиотекарству – Награде "Милорад Панић Суреп" за 2000. годину, а претходно му је (1996) припала "Митровданска повеља" за изузетан допринос библиотекарству. Стекао је и признање за врхунски допринос националној култури – националну пензију (2011). На Дан Библиотеке Матице српске, који је први пут обележен 28. априла 2016, уручена му је, поводом деведесетогодишњице живота, "Јубиларна захвалница".

BetFair F.BetRoll UK Bookies
Ladbrokes Review L.BetRoll
WIll Hill BookiesW.BetRoll here...
United Kingdom BetRoll Bookmakers