Ексклузивни материјали Адлигата о Михаилу Петровићу Аласу

16.5.2018
Ексклузивни материјали Адлигата о Михаилу Петровићу Аласу

Удружење Адлигат је по први пут приказало јавности ексклузиван и до сада непознат материјал о животу академика, књижевника, математичара, путописца Михаила Петровића Аласа у оквиру изложбе „Михаило Петровић Алас: родоначелник српске математичке школе“ која је јуче отворена у 19 часова у Галерији САНУ поводом 150-годишњице научниковог рођења.

.

.

.

На изложби је приказано једно научно откриће: дипломски рад из хемије Михаила Петровића Аласа. Овај драгоцени документ, недавно пронађен у Адлигату, мења познату слику о великом научнику. Наиме, до сада је било познато да је Петровић дипломирао математику и физику (оригинали дипломских радова су такође пронађени у Адлигату и представљени на изложби), али је Петровићево дипломирање из хемије представља потпуно ново откриће. На изложби у САНУ из богатог фонда Адлигата може се видети Петровићев дијаграм за даљиномер, препис његове крштенице потребне за упис у Високу редовну школу (Ecole Normale Superieure) из 1890-те године, као и визит карта из доба када је био државни питамац око 1890-1894. године али и мапа Париза коју је он лично, током студија, користио.

.

.

Посебно су драгоцена писма Михаила Петровића деди Новици, који га је издржавао и школовао, а која почињу са „поштовани деда“ и датируају из 1892. и 1893. године.

.

.

Петровић се бавио и криптографијом, а у Адлигату је пронађена његова богата архива докумената из ове области, чији део је сада такође приказан на изложби, укључујући личне Петровићеве рукописе о шифровању.

У делу заоставштине Михаила Петровића Аласа која се налази у Адлигату могу се пронаћи још рукописи Петровићевих путописа, писма Јосифа Панчића и Ђорђа Карађорђевића, као и докторска дисертација Петровићевог студента, Младена Берића – први докторат из математичких науча одбрањен на Београдском универзитету.

.

Документација углавном покрива период Петровићевог школовања у Француској од 1889. до почетка Другог светског рата 1941. године. Тематски обухвата Петровићево школовање, академску каријеру, научни рад, путовања и рибарство. Како је грађа претежно на српском и француском језику, њено проучавање није могуће без познавање ова два језика. Реч је о изворима првог реда.

.

Изложба је отворена до 22. јуна. Стручна вођења су сваког дана у 13 и 19 сати, четвртком у 13 сати. Радно време Галерије САНУ је од 10 до 21 час, затворено понедељком. Улаз је слободан.

.

BetFair F.BetRoll UK Bookies
Ladbrokes Review L.BetRoll
WIll Hill BookiesW.BetRoll here...
United Kingdom BetRoll Bookmakers