Посета звездобројаца Адлигату

19.2.2018
Посета Александре Нинковић Ташић

Хероина српске културе, која је из пепела уздигла дела српских великана, која је на велика врата међу Србе поново довела Пупина, дошла је са породицом у посету Адлигату.

Александра Нинковић Ташић није дошла празних руку. Широког срца, донела нам је из своје библиотеке једну од највреднијих књига на поклон: прво издање Немира Иве Андрића, са Андрићевом посветом Исидори Секулић.

Изложба коју је Александра направила у Историјском музеју Србије „Пупин од физичке до духовне реалности“ најпосећенија је изложба у историји Србије - видело ју је више од 200.000 људи. Александра је сакупљач најобимније материјалне грађе о овом великом научнику, иноватору, мислиоцу и највећем српском филантропу.

Александрин рад је у великој мери променио културну сцену Србије. За кратко време показала је да великани и њихова дела не умиру, да музеји и изложбе могу и морају бити изворишта на којима ћемо се напајати не само знањем, него и духовношћу и љубављу. Својим ставом, енергијом и истраживањима значајно је допринела нашем поимању властите историје и идентитета.

Међу многим достигнућима, желимо да истакнемо да је Александра Нинковић Ташић документовано доказала да Тесла и Пупин нису били непријатељи и да никаквог сукоба међу њима нити је било, нити је могло бити. Већ је то само по себи довољно важно не само да се не би каљало пријатељство двојице највећих српских великана, већ и да би се разбио мит да је код Срба неслога саставни део идентитета.

Александра неуморно обилази школе и културне центре широм српских земаља, подучава нас не само о Пупину, већ о љубави и односу према себи и својима. Зато смо почаствовани што нам је дошла у посету. Да Александру поздраве у музеј су, посебно, дошли потпредседници Адлигата Бранислав и Горица Лазић.

Док су Филипа одушевљавали тајни пролази, зуби и глава пиране, књиге од костију, бамбуса или банане, посебно за Александру и њену породицу показали смо многе експонате и драгоцености које још увек нису у сталној поставци и које се показују само посебнима. Тако су гости овога пута могли да виде прво издање Ламента над Београдом Милоша Црњанског, оригинални ратни постер за помоћ Србима качен по улицама Париза 1916. године, документацију из архиве Живојина Мишића, рукописе Милована Глишића, јеловнике са двора краља Александра Обреновића и Драге Машин... Александра је имала прилике и да исуче из корица прави турски јатаган који је секао српске главе током Првог српског устанка, док се мали Филип играо са устаничким пиштољем, који је управо тим Турцима дошао главе.

Александрин супруг Бојан узор је пожртвованог оца и супруга, а њен знатижељни син Филип, прави је звездобројац. Надамо се да ће једног дана он бити један од главних „адлигатоваца“. После разгледања музеја, дружење је настављено у срдачном разговору, уз ватру из камина и приче из давнина.

Велики људи препознају велику идеју и инстинктивно је подржавају, без убеђивања и објашњавања. Зато знамо да је Александра из дубине свога бића изразила жељу да нам помогне, да буде присутна у Адлигату. Од срца се томе радујемо. С обзиром на то да је сарадња почела спојем Александре, њене породице, породице Лазић, Исидоре Секулић и Иве Андрића - успех је загарантован.

О посети Адлигату, Александра је на свом профилу написала:

„Девет генерација једне породице осећало је да чувати књигу значи у најмрачнијим временима сачувати дух једног народа. Данас млади Виктор Лазић часно и чудесно представља своју породичну традицију јуначки се борећи да отргне од заборава и уништења благо наше културне, духовне и историјске традиције. Већ је у загрљају Адлигата преко милион књига, 40 легата наших великана, списи Илије Гарашанина, Мике Аласа, Саве Шумановића, Милована Глишића... ма ово је само почетак бескрајне листе, не знам које бих име пре ставила, чију посвету, чији потпис, машину за куцање или наочаре. У рукама сам држала и број Царевине који је Пупин слао војницима на фронту. Али не број који имам и за који знам- већ за мене потпуно изненђење, број који сам тек открила, а који је као и стотине хиљада других докумената, писама, књига, био изгубљен, неповратно изгубљен за нас! Хвала ти Викторе што си себе, своје знање, читаво своје наслеђе ставио у службу свог народа!“

Александра, хвала ти и добродошла у бајку!

BetFair F.BetRoll UK Bookies
Ladbrokes Review L.BetRoll
WIll Hill BookiesW.BetRoll here...
United Kingdom BetRoll Bookmakers