Aмбасадор Пољске Томаш Његођиш посетио Адлигат

Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ у оквиру ког су отворени Музеј српске књижевности и Музеј књиге и путовања посетио је данас пољски амбасадор Томаш Његођиш. Амбасада Пољске је заинтересована за дугорочну сарадњу са овим удружењем на промоцији пољске културе у Србији и српске културе у Пољској.

У срдачном разговору са председником удружења, Виктором Лазићем, договорено је формирање пољске збирке у оквиру Музеја књиге и путовања. Амбасадор је најавио да ће ускоро амбасада упутити овом удружењу донацију књига, као и да ће помоћи у стварању мреже институција у Пољској које ће подржати активности Адлигата.

Амбасадор је овом приликом изјавио: "Дивим се и одушевљен сам изузетном збирком књига и успомена са разних страна света, те потписа најзначајнијих писаца. Верујем да ће данашња посета бити почетак дугорочне сарадње".

У Адлигату се већ налази једна од најбољих колекција о Пољској у региону, са око 3.000 публикација, као и књиге са посветема двоје пољских Нобеловаца - Виславе Шимборске и Чеслава Милоша.

Удружење Адлигат веома је активно на међународном плану и добро заступљено у страним медијима. Тако су до сада ово удружење посетили амбасадори Кине, Индонезије, Мјанмара, Белорусије, Бугарске и Украјине, као и дипломатски представници из Русије, Филипина, Јерменије, Тајланда, Судана, Ирана и Азербејџана. Поједине абмасаде у Адлигат доводе делегације својих министарстава које посећују Србију да се у овом удружењу упознају са српском културом, где их уједно обрадују специјализоване збирке о земљама из којих долазе.

Сваке године музеје овог удружења посети неколико хиљада страних посетилаца, од којих многи долазе у Србију само због колекција овог удружења.

До посете пољског амбасадора дошло је захваљујући ангажовању саветнице Адлигата, Агнезе Трпковски.

BetFair F.BetRoll UK Bookies
Ladbrokes Review L.BetRoll
WIll Hill BookiesW.BetRoll here...
United Kingdom BetRoll Bookmakers