Појавили се до сада необјављени рукописи Павла Вуисића

Супруга Павла Вуисића, Мирјана Вуисић, поклонила је до сада непознате рукописе великог глумца за легат Мирјане и Павла Вуисића који се налази у Адлигату, поводом обележавања пет година званичног оснивања удружења и 136 година од отварања Библиотеке Лазић (од 1882) за јавност. Мирјана Вуисић је оснивач Адлигата и члан нашег управног одбора.

О овом догађају извештавали су многобројни медији: Блиц, РТС, Студио Б, Кућа Добрих Вести, Курир, РТ Војводине, РТРС.

Издвајамо цео текст које су објавиле Новости:

Мирјана Вуисић: Мој Паја је био заљубљен у писање

Непознати и до сада необјављени рукописи легендарног глумца Павла Вуисића даривани су на поклон Удружењу Адлигат,

Међу рукописима српског великана, ког су светски критичари упоређивали са француским великаном Жаном Габеном, налази се сценарио за играни филм „Срећа се смешка кисело“, написан у септембру 1959, којим је Павле био изузетно задовољан. Ту су и сценарио за дечју филмску причу „Никад више“, који је написао 1961, и Вуисићева кратка прича „Једном у зору“, у којој шарани разговарају међу собом.

Како за „Новости“ истиче Мирјана Вуисић, његова удовица и дародавац овог поклона, Павле је био геније и све чега се дотакао радио је врхунски.

- Поред права, уписао је светску књижевност. Његово интересовање за литературу било је, дакле, дубоко и озбиљно. Међутим, он је имао тежак језик, и схватио је да је писање опасније, да му се неће тако лако праштати његова искреност и карактер као што ће му се праштати у глуми. Није много писао. Писао је највише на почетку своје каријере, и још се сећам те загрејаности за први сценарио... Био је убеђен да је веома добро то урадио. Желели смо да се по њему сними филм, али нисмо успели, и то је пало у заборав.

И док је сценарио за играни филм и кратку причу по Павловом диктату на машини откуцала управо Мирјана, други је исписао својом руком, у свесци на чијем се почетку налази њен дневник живота с њим.

- Уз мој брачни дневник који сам поклонила, а који се налази у свесци коју је он користио за писање другог сценарија, Павле је написао белешку која се ту и сад налази, у којој каже: „Овај дневник моје жене нека буде огледало наше брачне среће...“

Једном, кад нам је побегао воз на станици, написао је две песме. Увек је писао о неким ситницама, рецимо о јагодама које сам му поклонила, а није хтео да их једе. Све ово од његових рукописа скупљено је тако да он не дође до тога, јер би уништио оно што је написао. Али писање је одувек и до краја било значајно у његовом животу - каже Мирјана.

Уз ове рукописе, у „Адлигат“ су стигле и оригиналне Вуисићеве фотографије, а ту се налази и Легат Мирјане и Павла Вуисића, који ће укључивати и стан у којем су заједно живели. Удовица једног од ненадмашних мајстора „покретних слика“, која је поклонодавац, такође је и оснивач и члан управног одбора овог удружења.

BetFair F.BetRoll UK Bookies
Ladbrokes Review L.BetRoll
WIll Hill BookiesW.BetRoll here...
United Kingdom BetRoll Bookmakers