Вести 14-23.1.2018

15.1.2018
Легат породице Бешевић

Ових дана радили смо на бољем презентовању и концентрисању предмета из Легата породице Бешевић. Цео зид у једној од наших сала сада посвећен је сликама Николе Бешевића. Рани Бешевићеви радови могу се наћи и у пролазима музеја.

Легат се састоји од библиотека и предмета Стевана Бешевића, песника, првог српског конструктора авиона и уредника Српских новина на Крфу, Николе Бешевића, сликара са колекцијом његових слика, Иве Бешевића, чувеног дечјег хирурга, Вукице Бешевић, дипл. филозофа и Иванке Бешевић, новинарке Политике. У легату се налази и велики број предмета, укључујући етнографске предмете из Санџака из XVIII и XIX века и колекција уметничких слика. Легат је основала Вукица Бешевић, оснивач нашег Удружења.

У оквиру овог легата су уступљена и сва ауторска права на писана дела проф. др Иве Бешевића и Николе Бешевића.

Од значајних предмета у легату, поред колекције слика, треба издвојити штап краља Милана Обреновића, радио из прве серија радио апарата увезених у Србију, као и путнички ковчег-шкрињу из XIX века.


16.1.2018
Писаћа машина, наочаре и оловке Данила Николића

Посетила нас је Лидија Николић (1960) приповедач, песник, преводилац и драмски писац, ћерка књижевника Данила Николића.

Лидија нас је изненадила дивним даром: донела нам је писаћу машину коју је њен отац користио последњих деценија за писање својих (ремек) дела, као и његове наочаре и оловке. На једној оловци пише „пелинковац“ - његово омиљено пиће.

Данило Николић (1926-2016) доајен српске књижевности и правник, први роман „Власници бивше среће“ објавио 1989. године који је ушао у десет најбољих романа деценије. Његово дело је снажно обележило последњих пола века наше прозе. Изузетни домети његових књига потврђени су многобројним престижним наградама, између осталог добитник је НИН-ове награде, Андрићеве и награде Бора Станковић, награда „Меша Селимовић“, „Бранко Ћопић“, „Вељко Петровић“.

Адлигат планира формирање посебне збирке посвећене овом књижевнику, уз помоћ породице.


16.1.2018
Посета делегације Министарства културе и информисања

Оснивач, књижевница Мирјана Булатовић, довела је у Адлигат делегацију Министарства културе у саставу Драган Хамовић, књижевник и саветник министра и Марко Деспотовић, самостални саветник координатор за књижевно и преводилачко стваралаштво и издаваштво.

Представници министарства изразили су задовољство што је оваква институција основана и што се већ годинама успешно развија без помоћи дражаве. Међутим, с обзиром на то да Адлигат баштини национална добра и да обавља посао од великог културног значаја за наш народ и државу, подршка и сарадња са надлежним министарством је природна.

Гости су у музеј дошли са поклонима књига. Сталну поставку музеја показао је лично председник Адлигата, Виктор Лазић.

Ово је прва званична посета Адлигату представника било ког српског министарства.


16.1.2018
Сређивање колекције арабистике

Нова волонтерка Адлигата Сара Фавзи, суданско-палестинског порекла, вредно је са нашом библиотекарком Александром Богдановић радила на сређивању колекције арабистике. Већ дуже од годину дана један фонд арапских књига стоји у ћошку музеја, нераспоређен, чекајући некога ко зна арапски, да нам помогне са распоређивањем. На наше изненађење, међу књигама смо нашли и једну српску књигу преведену на арапски и једну туристичку публикацију о Југославији!


17.1.2018
Дан библиотеке Града Београда, изложба Стојана Новаковића

Били смо гости на прослави 84. рођендана Библиотеке града Београда, највеће позајмне библиотеке у Србији, са којом имамо потписан протокол о сарадњи. Овом приликом додељене су награде „Марија Илић Агапова“ - за најбољег библиотекара града Београда, „Глигорије Возаровић“ - за најбољег издавача, књижара и књиговесца и награда за најчитанију књигу страног аутора. Посетиоцима, међу којима су били амбасадори више земаља, представници републичких и градских власти, издавачи, писци, професори универзитета, угледни библиотекари - представљени су најважнији резултати библиотеке у протеклој години.

Председник Виктор Лазић посетио је изложбу „Стојан Новаковић и његово доба“ у САНУ, коју су припремили академици Михаило Војводић и Александар Марковић, у организацији САНУ и Архива Србије. Изложба је отворена поводом 175 година од рођења Стојана Новаковића, председника владе, министра просвете и министра унутрашњих дела, председника САНУ и дипломате, једне од најистакнутијих личности српских просвећених кругова друге половине XIX и почетка XX века. У фонду Адлигата налази се неколико значајних писама Стојана Новаковића као и његова визит карта са белешком Марку Леку.


17.1.2018
Посета Весне Срданов и Агнеш Озер

Посетиле су нас две посебне даме из Новог Сада: в.д. начелница Градске управе за културу, Весна Срданов и Агнеш Озер, бивша директорка Музеја Војводине.

Госпођа Срданов је дугогодишњи пријатељ Адлигата, познати је књигољубац и борац за унапређење српске културе. Она већ годинама подржава наше активности и дели са нама жељу да се у центру Новог Сада отвори Музеј Новосадске рације.

Наш кустос, Александра Богдановић, показала је гостима музеје Адлигата на Бањици, а на крају туре гошће је поздравио председник Виктор Лазић.


17.1.2018
Донација професора Драгана Стојановића

Професор Драган Стојановић (1945), пријатељ Адлигата, српски је писац, преводилац и професор емиритус на Катедри за општу књижевност и теорију књижевности Филолошког факулета у Београду поклонио је већи део својих до сада објављених дела за наш фонд.

Професор Стојановић је са нашим председником провео неколико сати у пријатном разговору, те изразио поштовање и пуну подршку пројектима Адлигата.

Овом приликом, професор је потписао десетак својих књига, а на више њих је написао забелешке о свом раду.


18.1.2018
У посети Ксенији Шукуљевић Марковић

Делегација Адлигата, у саставу председник Виктор Лазић и члан управног одбора Љубивоје Ршумовић, посетила је театролога Ксенију Шукуљевић Марковић, супругу славног песника Слободана Марковића.

Госпођа Марковић је и сама имала изванредно плодносну каријеру, дугу скоро четири деценије, објавила преко 160 стручних радова и прилога. Посебно се издвајају важна дела о драмским писцима. Међу седам монографија издвајају се „Хуго Клајн“, „Драме Ђуре Јакшића на београдским сценама 1863-1979“, „Наташа Бошковић, примабалерина, кореограф и педагог“, „Стваралаштво Милана Ајваза“, „Нина Кирсанова, примабалерина, кореограф и педагог“ и „Педесет година Музеја позоришне уметности Србије 1950-2000“. За свој рад оа је добила бројна признања, међу њима и Повељу за изузетан допринос позоришној уметности и култури Србије.

Са госпођом Марковић смо разговарали о томе како да се на што бољи начин у нашем удружењу представи њен рад, као и заоставштина њеног супруга.


18.1.2018
Делегација Математичког института САНУ

Представника Одбора за прославу 150 година од рођења Михаила Петровића Аласа при Српској академији наука и уметности, коју су предводили проф. др Жарко Мијајловић и проф. др Зоран Огњановић, директор Математичког института САНУ, посетила је у четвртак 18. јануара 2018. године Удружење Адлигат. Повод је био упознавање посетилаца са јединственом грађом из заоставштине великог српског математичара, светског путника, академика и оснивача Српске математичке школе Михаила Петровића Аласа, која се брижљиво чува у просторијама Удружења на Бањици.

Већ летимичним прегледањем те заоставштине чланови Одбора су се уверили да легат садржи врло занимљиве документе везане за живот и дело академика Петровића. Посета је завршена са вером у наставак успешне сарадње између Српске академије наука и уметности и Удружења Адлигат, посебно у оквиру једне изложбе посвећне академику Петровићу, која ће бити организована у предстојећем периоду у Галерији Српске академије наука и уметности.

У гостима су нам били проф. др Зоран Огњановић, директор Математичког института САНУ, проф. др Миодраг Михаљевић, заменик директора Математичког института САНУ, проф. др Зоран Марковић, Математички институт САНУ, проф. др Жарко Мијајловић, проф. др Слободан Вујошевић, инг. арх. Стеван Мићић, Хералдички клуб Београд, Марија Шеган-Радоњић, истраживач-сарадник Математички институт САНУ.


18.1.2018
Протокол о сарадњи са Хералдичким клубом

Потписали смо протокол о сарадњи са Хералдичким клубом који води архитекта Стеван Мићић. Хералдички клуб чине чланови који поседују стручна и академска звања и знања из широког спектра научних подручја, а посебно у области хералдике, архитектуре, урбанизма и просторног планирања, историје, археологије, историје уметности, етнологије, генеалогије, фалеристике, вексилологије, инсигниологије, заштите, политичких наука, публицистике, научног издаваштва, лингвистике и других фундаменталних, примењених или помоћних дисциплина.

Први пројекат на коме ћемо заједно радити је изложба о Михаилу Петровићу Аласу са САНУ.


19.1.2018
Никола Кусовац - саветник Адлигата

Пријатељ Адлигата, Никола Кусовац, историчар уметности и музејски саветник у пензији, посетио је наше музеје на Бањици и донео нам кутију пуну књига са посветама, каталога и ретких издања. У Адлигату Кусовац формира своју спомен-збирку.

Током своје посете он је извршио увид у више од тридесет уметничких дела која се налазе у нашој колекцији. За одређена дела за које нисмо знали ко је аутор, господин Кусовац је утврдио ауторство. Такође нам је дао савете у вези са рестаурацијом и конзервацијом важних дела у нашој колекцији.

Господин Кусовац је именован за специјалног саветника Галерије Адлигата.


19.1.2018
Протокол о сарадњи са издавачком кућом ХераЕду - „добровољни примерак“ за Адлигат

Потписан је протокол о сарадњи између Адлигата и издавачке куће ХераЕду. Овим протоколом успостављена је стална сарадња, а разговор између власнице и уреднице Зорице Стабловић Булајић и Виктора Лазића протекао је у срдачној атмосфери, уз најаву и разматрање различитих културних пројеката.

ХераЕду је мала издавачка кућа изабраних, квалитетних и често некомерцијалних издања. Иако се често тешко боре за штампање важних дела, одлучили су да Адлигату достављају „добровољни примерак“ - по један бесплатан примерак сваког свог издања! У наредном периоду поклониће скоро целу своју ранију продукцију, а први поклон репрезентативних књига Адлигат је већ преузео.

Издавачка кућа ХераЕду основана 2004. године са издавачком продукцијом из друштвених и хуманистичких наука и белатристике, ужива репутацију малог, озбиљног и угледног издавача не само у Србији већ и у региону, па и шире. Како то каже директорка и оснивач Зорица Стабловић Булајић: „Наша издавачка кућа је препознатљива по интригантним насловима који спајају исток и запад, афирмишу традиционалне вредности чија значења сежу и у будућност тако да духовну вертикалу у културолошком миљеу повезујемо са универзалном идејом о неминовности опстанка различитих култура. Отуда сродност са деловањем Адлигата.“

ХераЕду издаје два часописа и оснивач је фестивала „Пази шта читаш - ФЕСК“ који већ трећу годину окупља педесет најбољих издавача из Србије са најрепрезентативнијим публикацијама из области хуманистике, културе и уметности.

Сарадњу је иницирала Агнеза Трпковски, саветница Адлигата, која је присуствовала потписивању протокола.


22.1.2018
Позоришни поклони из Новог Сада

У Нови Сад смо се упутили са саветницом Стеванком Чешљаров, која је анимирала три институције да нам поклоне своја издања и вишкове публикација које имају у свом фонду. Госпођа Чешљаров задужена је за формирање позоришног одељења Адлигата, па са циљем формирања што квалитетнијег фонда тог одељења контактира многе појединце и институције.

У Новом Саду се налазе почеци не само српске, већ и регионалне позоришне уметности. Зато је од посебног значаја сарадња са позоришним установама у овом граду.

У Позоришном музеју Војводине Виктора Лазића и Стеванку Чешљаров дочекали су директор Миодраг Кајтез, кустос театролог Зоран Максимовић захваљујући чијем ангажовању је и дошло до сарадње, као и библиотекарка Аница Абаџин. Наш фонд ће сада редовно добијати издања овог музеја, укључујићи часопис „Нити“. У самом фонду овог важног музеја који се налази у центру Новог Сада, похрањено је више од 80.000 предмета, док специјализована библиотека има нешто више од седам хиљада библиотечких јединица.

Највећи дар из Новог Сада упутило је Стеријино позорје, чији нас је директор, др Мирослав Радоњић, примио на разговор и показао нам изузетну библиотеку овог позоришта. Договорена је дугорочна сарадња, а Адлигату је поклоњена већиха издања овог позоришта у претходних десетак година.

У Српском народном позоришту, најстаријем позоришту на Балкану, основаном 1861. године, дочекао нас је продуцент, позоришни критичар, дугогодишњи директор драме и бивши управник, један од водећих српских позоришних стручњака, Александар Саша Милосављевић, такође познати књигољубац. Иако су библиотека и архива овог позоришта изгорели до темеља у пожару 1928. године, а затим били уз велике напоре обновљени да би били знатно оштећени у току Другог светског рата, данас се у овој институцији налази једна од најопремљенијих и најстручнијих специјалних позоришних библиотека у региону. Зато нам је било задовољство када су нас колегинице Милена Лесковац и Олга Радман провеле кроз библиотеку и архиву. За Адлигат колеге су издвојиле једну кутију недавних издања њихове институције.

У Новом Саду смо овом приликом обавили још неколико састанака. Дружили смо се са колегама из Матице српске, у којој нас је дочекао помоћник управника, књижевник и дугогодишњи пријатељ Адлигата, Мирослав Алексић. У Културном центру Новог Сада примила нас је Сунчица Марковић, помоћник управника, која је, такође, у дугом временском периоду, показала приврженост сваком пројекту који обогаћује културну сцену и чува сећање. Имали смо прилике да у КЦНС присуствујемо постављању нове изложбе о сликару и графичару Миленку Д. Ђурићу.

Обавили смо разговор и са колегама из Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада. Састанку је присуствовао и шеф одељења за истраживачко-документационе послове Ђорђе Србуловић, са којим смо већ сарађивали пре неколико година на постављању спомен плоче на зграду из које је породица нашег оснивача Илеане Чуре изведена на стрељање.

Стеванка Чешљаров је, на крају радног дана, Лазићу, којег је назвала „чаробњаком, књиговњаком“ поклонила за успомену на диван пут „Најчуднију књигу на свету“, антологију радова малишана од 7 до 15 година.


15-24.1.2018
Дарови са разних страна

Наш оснивач и један од највећих донатора Адлигата, књижевник Бранислав Вељковић, поклонио је још једну групу књига, а на већини је написао веома инспиративне коментаре који су данима засмејавали колеге. Поклон укључује сва издања песничких збирки која су послата на конкурс за награду „Милан Ракић“ које додељује Удружење књижевника Србије.

Академик Данило Баста послао је за Адлигат две кесе важних филозофских издања за Адлигатов Теолошко-филозофски центар.

Три албума са поштанским маракама стигла су нам преко волонтерке Саре Фавзи од њеног пријатеља Горана Петровића. Филателији и нумизматици се увек посебно радујемо, пошто такве збирке ретко добијамо.

Славиша Миодраг поклонио је пет стотина бројева часописа „Печат“, која је наша Суданка одмах вредно обрадила. Колегиница, библиотекарка Александра Богдановић била је у посети Загребу, одакле нам је донела нешто материјала - куда год наше колеге кроче, туда скупљају и убеђују људе да поклањају материјале Адлигату.

Ових дана поклони су нам стигли и од оснивача Мирјане Булатовић, као и књижевнице Мирјане Н. Радованов Матарић.

Оснивач Божидар Пешев сакупио је још неколико кеса пуних књига, архивалија и периодике и пресрећан нам их поклонио.


21.1.2018
Сто Чедомира Миндеровића

Добили смо баш необичан дар - писаћи сто књижевника Чедомира Миндеровића од Љиљане Бенаћ Шантић, власнице агенције Барса некретнине ДОО. Госпођа Шантић је, пре више година, продала Миндеровићев стан, а власници су јој тада поклонили његов радни сто, који се од тада налазио у њеној канцеларији. Био је прави подвиг пренети га ладом, али су Стефан Дворанчић и Зоран Јелић успели да са свим техничким препрекама изађу на крај, па чак и да сто унесу у Одељење обраде - кроз прозор! То ће сада бити радни сто наше библиотекарке, Александре Богдановић.

Википедија о Миндеровићу каже:

Чедомир Миндеровић (Београд, 31. октобар 1912 — Делхи, 16. јануар 1966), књижевник, учесник Народноослободилачке борбе и друштвено-политички радник Социјалистичке Републике Србије.Као ђак гимназије приступио је револуционарном омладинском покрету, због чега је као малолетник одговарао пред Државним судом за заштиту државе и био осуђен на шест месеци затвора.директор Издавачког предузећа „Просвета“ из Београда генерални секретар Савеза књижевника Југославије, председник Удружења књижевника Србије, управник Народне библиотеке Србије, од 1960. до 1965.Од 1957. године се налазио у дипломатској служби у Државном секретеријату за иностране послове.Умро је 16. јануара 1966. године у Делхију, главном граду Индије, где се налазио у дипломатској служби. Сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду. Један је од првих заслужних личности сахрањених у овој алеји, која је изграђена годину дана пре његове смрти.

Године 1946. је победио на конкурсу за химну ФНР Југославије, али ова песма никада није званично усвојена и до краја постојања СФРЈ је као химна коришћена песма „Хеј Словени“.


15-23.1.2018
Различите активности

Комшија Зоран Калентић урадио нам је две бесплатне информационе налепнице - за изложени ретки арапско-француски речник из Легата Дарка Танасковића и за сто Чедомира Миндеровића.

Пружили смо значајну правну помоћ за двоје наших оснивача, чиме смо их лишили велике бриге у старости. За другог оснивача смо пренели неколико ствари. Адлигат, према својим могућностима и строгим интерним правилима, редовно помаже својим оснивачима и донаторима, али ту помоћ пружа „у поверењу“, и не објављује примаоце помоћи.

Стигло нам је још гаса за ову грејну сезону - овај лепи бели снег напољу, богме, тешко удара по џепу нашег Удружења.

Библиотекарка Александра Богдановић цео један дан је са колегом Зораном Јелићем сређивала музеје на Бањици, како би дочекали уредни и чисти наше посетиоце. Помоћ у чишћењу стиже са више страна - одржавати уредним 2.000 квадрата простора није лако! Александра је такође задужена за вођење свих наших евиденција - примљених и послатих поклона, евиденције трошкова и обавеза.

Већ више недеља код нас добровољно ради Суданка пакистанског порекла, Сара Фавзи, али је посла у једном тренутку било толико да је у једном тренутку на посао повела и децу, тинејџере Лејлу и Карима, који су били зачуђени количинама пристиглих материја.а. Комшиница Бранка Ратковић такође нам је у једном тренутку прискочила у помоћ. Стигли смо чак и да оперемо наше аутомобиле, направимо списак свих недавно примљених књига од породице Леко и да пребацимо цвеће из стана књижевника Петра Пајића у Адлигат, на радост потпредседнице и главног дизајнера нашег ентеријера, Горице Лазић.

Прошле године смо куповали доста старих архива и материјала, па смо се задужили. Проценили смо да је важно да се одређени раритети и културна добра од великог значаја, нађу у нашој институцији, те да се спречи њихово, евентуално, отуђење ван граница наше земље. Зато смо смањили наше трошкове и успели смо да, ригорозном штедњом, све наше дугове вратимо.

Организована је једна радна, саветодавна вечера са оснивачем Милошем Јевтићем и чланицом Извршног савета, Бојаном Андрић.

BetFair F.BetRoll UK Bookies
Ladbrokes Review L.BetRoll
WIll Hill BookiesW.BetRoll here...
United Kingdom BetRoll Bookmakers